minutopia.blogg.se

Jag kommer att när jag känner behov skriva mina tankar om både dagsaktuella frågor och sådant jag burit på ett tag. Bloggen kommer att vara helt inriktad på samhällsfrågor. Som vän av satir och ironi så ber jag läsare att sansa sig och läsa en extra gång! Jag som skriver heter Jimmie Lindberg, är född 1968, har hus, familj och barn. Jag är med andra ord en vanlig svensk som är trött på det politiska etablissemangets dekadens och sensationsjournalistikens pinsamt låga nivå.

Min åsikt om vindkraftens vara eller inte vara!

Publicerad 2013-10-24 16:30:24 i Allmänt

Jag vill försöka sätta punkt för mitt eviga skrivande om en enda fråga, vindkraft! Det var på grund av vindkraftsfrågan jag började skriva, men inte något jag tackar den för. Helst hade jag sluppit att engagera mig i den här frågan, men när man ställs inför vindkraftshotet får man inget val. Många mår dåligt av alla vindplaner som smids i deras närhet och känner sig överkörda. Jag har genom åren skrivit drösvis med insändare och i våras orkade jag inte mer, det var inte kul längre. Men så i sommar kom ett nödrop på FB från en härlig människa, Malin, som var helt förstörd av oro för Högestad Gods, familjen Piper, planer för vindkraft utanför hennes sovrumsfönster. I ett sista krafttag så skrev jag ett brev till familjen Piper där jag sammanfattar en del av det jag kommit fram till i min granskning av vindkraften. Brevet skrevs på några få dagar i sommras, vilket jag hoppas kan ursäkta en del malörer i språkbruket. Texten jag infogat nedanför är en reviderad version av brevet men innehållsmässigt det samma. Brevet är långt och innehåller massor av länkar och är kanske det sista jag skriver om vindkraft:
 
 

Efter sex års kamp för en debatt om vindkraftsutbyggnaden så undrar jag om vi bor i en demokrati. I en demokrati måste medborgare kunna väcka debatt om frågor som påverkar deras liv. Det har aldrig förekommit någon debatt om vindkraft är bra för Kristianstads kommun eller ej. Det märks!! Hela tiden möts man av påståendet att vindkraft är grön energi. Vad är grön energi? Finns det blå eller röd? Ärligt talat så måste en debatt på riksnivå till, det är då argument för och emot stöts och blöts. Då ökar kunskapen i frågan hos svenska folket. När Kungliga Vetenskapsakademins energiutskotts 13 ledamöter kallat vindkraftsutbyggnaden i Sverige för meningslös och obegriplig, gång efter annan, så borde det innebära någon form av debatt i ämnet. Inte tystnad eller små insändare i obskyra blaskor som vanligt folk inte läser, utan öppen debatt i riksdag, med oberoende forskare och granskande journalistik. Storbritanniens politik kring vindkraftsutbyggnaden fälldes av FN för brott mot Aarhuskonventionens 7:e artikel. (http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/exclusive-un-ruling-puts-future-of-uk-wind-farms-in-jeopardy-8786831.html ) Enligt FN har de brittiska medborgarnas demokratiska rättigheter åsidosatts i politikernas iver att bygga ut vindkraften. Jag hävdar att även Kristianstads kommun bryter mot Aarhuskonventionens 7:e artikel, då kommunens vindbruksplan innehåller falska påståenden, är ett undermåligt styrdokument utan folkligt stöd  och är helt utan vetenskaplig förankring.

Landsbygden slits itu av vindkraftsfrågan. Landsbygden är viktigare än att bara avfärdas med "grön energi" och förbaskat mycket mer komplicerad än vad vindindustrins pamflettpropaganda ger sken av. Föreningen Svenskt Landskapsskydd har idag över 40000 medlemmar, ett större medlemsantal än Sveriges näst största parti. FSL har, som många andra, i åratal kämpat för att riksmedia ska granska, riksdagen ska debattera och forskare ska utreda vindkraftsutbyggnaden i Sverige. Inget har hänt!! Om det inte går att ens få en debatt om en infrastruktursatsning på många hundra miljarder, baserad på bidrag från svenska folket, så bor vi inte i en demokrati utan är toppstyrda

I en öppen debatt på riksplan så skulle vindkraften snart vara ett minne blott, när kunskapen ökar och sanningen blir tydlig. Om inte kostnaderna, klimatvinster, miljöpåverkan, hälsorisker och värdeminskning av fastigheter mm redovisas för svenska folket så är demokratin satt ur spel. Nu säger okunniga bara att vindkraft är "grön energi" och tror att de vunnit diskussionen, när de i själva verket inte tar sitt ansvar som boende i en demokrati. Att bo i en demokrati innebär en massa fri och rättigheter, men en väldigt viktig skyldighet, att hålla sig kunnig nog för att demokratin skall bevaras. Att inte vara valboskap vart fjärde år och nöja sig med det, utan delta i demokratin. 

Idag finns ingen ursäkt, vill man skapa sig en uppfattning i en fråga så är information några knapptryckningar bort. Demokrati får inte tas för givet för då vinner odemokratiska krafter mark, det har hänt flera gånger i historien, Det är kanske något att lära av istället för att upprepa. För mig är vindkraftsfrågan bara ett tecken på att demokratin glider oss ur händerna. Det finnas många fler i FRA, IPRED mm som kan bli fina verktyg för att kontrollera folket. Men framförallt är det folket som är grundstenen för en demokrati, utan oss finns den inte men då krävs det att vi är delaktiga mer än vid valurnorna. Våra politiker har ett ansvar att värna demokratin genom att hålla befolkningen informerade nog att kunna ta ställning i olika frågor. Utan oss, ingen demokrati!

Det finns inget "grönt" sätt att producera elenergi på, alla energislag påverkar miljön på något sätt. Är det så farligt att ta reda på fakta om vindkraften och se på dess för samt nackdelar, är miljövänner så rädda att förlora sin ikon att de hellre förblir okunniga? Jag vet inte och förstår inte, men jag vet att det är ytterligare ett slag mot landsbygdsbefolkningen.

 

Hur kommer det sig att en privatperson under fem år läser allt han kan komma över om energi och klimatpolitik? Jag kanske är konstig, men jag tycker det är intressant. När jag läste vid Lunds Universitet (1992-1998), Geografiska institutionen i sju terminer bl.a, var klimatfrågan på högsta mode och med den så blir energifrågen en naturlig del i ämnet. Växthuseffekten, koldioxidutsläppen, smältande isar, höjd havsvattennivå och mycket annat var på agendan redan då, i vår värld. Forskarna ger våra utsläpp av klimatgaser skulden för växthuseffekten. Det råder ingen tvekan om att koldioxid är en växthusgas. Om vi då ändrar den atmosfäriska sammansättningen av olika gaser så den mer liknar sammansättningen från en period med högre temperatur än idag, så kan man säga att vi ”terraformar” jorden till den klimatsituation som rådde då dagens fossila bränsle var levande växter. Dessa utsläpp förändrar människans förutsättningar för överlevnad i en högre takt än vad våra samhällen klarar hantera. Det är inte den högre halten koldioxid som dödar utan konsekvenserna av den. Det viktigt att komma ihåg att klimat bara är en aspekt på miljöfrågan. Samtidigt som vi spyr ut klimatpåverkande gaser, stoft och andra obeskrivligt giftiga ämnen i vår atmosfär så förgiftar vi vårt dricksvatten, våra sjöar, hav, floder och odlingsmarken. Plaster, läkemedel, dioxiner, flamskyddsmedel o.s.v., allt möjligt sprids i vår natur. Miljöfrågan är mycket större än bara en klimatfråga. Förgiftar vi vår mat, vårt dricksvatten och vår luft så får vi nog räkna med än större konsekvenser än från ett förändrat klimat.

 

Jag vill bo på landet!

I dimman på nyårsnatten 2000, bakom gamla skolan i Osbyholm, mötte jag min trogna katt Zeta, då en liten grå ulltuss. Hon tog mig med på en promenad i den tysta natten längs den porlande ån och de kommande fem år spred hon mycket glädje i mitt hem. Den promenaden väckte en längtan efter den miljö jag växte upp i, jag är ingen stadsbo, jag vill bo på landet. Jag har valt att flytta från Möllevångstorget, efter femton år, för att bosätta mig, med min familj, på en plats där skolor läggs ner, kollektivtrafik är ett skällsord och fiberkabel en dröm. Vad jag menar är att vi flyttade ut på landet, upp till lugnet och naturen på Linderödsåsen. Jag kommer norrifrån och min syn på avstånd är lite annorlunda än skåningars. För mig så känns det som om det ligger ett hus bakom varje buske, någon glesbygd kan vi inte tala om snarare en välbefolkad landsbygd.

 

När jag hösten 2008 stod i lanthandeln så hamnade jag mitt i en het diskussion mellan några grannar. Jag märkte att det var mycket känslor och ganska hätskt mellan dem. Det kändes obehagligt, men jag ”höll mig på min kant” och uppfattade bara ”vindkraftverk och 150 meter höga”. Jag förstod inte riktigt varför vindkraft rörde upp dessa känslor, själv trodde jag de kunde bidra med en lösning på klimatutsläppen. Dagen efter knackade det på dörren och två personer ville att vi skulle skriva på en protestlista mot vindkraft på Linderödsåsen. Vår by skulle enligt planerna omringas av 65 stycken 150 meter höga vindkraftverk. Efter att ha skrivit på, för det lät inte rätt i mina öron, beslöt jag mig att titta lite närmare på svensk energiproduktion/förbrukning i allmänhet och vindkraft i synnerhet. Sedan dess är detta min hobby, det jag gör när jag som familjefar får tid över. Många tycker energifrågan känns komplicerad och att språket är svårt att förstå. Kanske det, fast egentligen är det bara enkel matte och lite logik som krävs.

 

Nu är det specifikt utbyggnaden av den storskaliga vindkraften som är måltavla för min granskning. Det är ofta som debatten handlar om vad man tror eller känner trots att vindkraft inte är en religion eller ideologi. Vindkraft är en industri med mätbara värden för kostnader, miljökonsekvenser, kostnadseffektivitet, koldioxidutsläpp osv. Jag tycker inte det är rättvist mot oss på landet att möta vår oro med tro och känslor för vindkraft. Det finns massor med forskning om vindkraft och för mig känns det tryggare med en utveckling byggd på forskning, istället för tro och känslor.

 

När Centerpartiet, med Maud vid rodret, inom Alliansen kohandlade fram ett ”tredje ben” i energiproduktionen, mot att bl.a ”tankeförbudsprincipen” kring kärnkraft hävdes och utfasningen av den sköts fram till år 2032-2045. Då blev Sverige plötsligt intressant för vindindustrin, nu erbjöds det kraftiga subventioner och tillsammans med ett frikostigt regelverk kring vindkraftsetablering fick branschen en rejäl rivstart. Alliansens ”tredje ben” i energiproduktionen skulle vara svaret på ”omställningen” från fossilt genererad energi till förnybar energi. Att det benet skulle ersätta kärnkraft var det inte tal om då, men är ett väldigt populärt argument i dagens debatt.  Vad gäller dagens kärnkraft så är jag fullt medveten om problemen med den, farorna med den och att Sverige för tillfället behöver den, om vi inte vill börja importera smutsig el. Sverige står inte inför valet mellan vindkraft eller kärnkraft, vilket är viktigt att komma ihåg i sammanhanget.

 

Jag sluter mig till Kungliga vetenskapsakademins energiutskotts 13 ledamöters gemensamma uttalande om storskalig vindkraft i Sverige och den vindkraftssatsning vi idag ser, att den är ”meningslös” och ”obegriplig”. Hur kan intellektuella människor ignorera vår främsta forskarakademis uttalanden? Jag påstår att vindkraftsutbyggnaden inte kan sänka svenska utsläpp av koldioxid, inte kan ersätta kärnkraften, inte är miljövänlig, är dyr och rättsosäker.

 

Vindkraft – miljövänligt eller miljökatastrof?

Efter att ha skrivit över 50 insändare och artiklar, i olika tidningar, där jag kritiserat vindkraft så har jag fått höra en massa motargument. Vinden är gratis, vi är idioter om vi inte skördar den! Vill du ha kärnkraft? Tror du inte på klimatförändringarna, vindkraft ju är grön energi? Vad har du emot miljövänlig el? Argumenten för vindkraft är många, liksom flosklerna.

Vad menas med miljövänlig? Kan ett industritorn som har en höjd på 150-205 meter, som har rörliga vingar med en längd på 45-70 m, blinkande ljus 100-140 meter över marken, ett maskinhus som vid maxeffekt ger från sig ett ljud som är jämförbart med en snöskoter, i full fart, på 100-140 meters höjd, vara miljövänligt? Den lokala miljöpåverkan är enorm hävdar jag, av personlig erfarenhet dessutom. En vinge är 45–70 meter lång, en planhalva på en fotbollsplan är 45 meter, och av plast som inte kan återanvändas. De ska transporteras genom skogen vilket kräver breda, ca 6 meter, anslutningsvägar till byggplatserna. Vid verket måste en stabil uppställningsplats anläggas för att en kran ska kunna lyfta ett 70-100 ton tungt torn 100-140 meter upp i luften. För att kunna bygga ett vindkraftverk krävs dessutom att ett rejält betongfundament på många hundra kubikmeter gjuts. Dessa fundament vet ingen om de kommer att tas bort efter rivning eftersom kostnaden blir mycket stor och tillvägagångssättet är oprövat. Elen som produceras måste sedan ledas ut på stamnätet vilket innebär nya ledningsgator i naturen.

 

Vindkraft påverkar med andra ord sin omgivning på många sätt. Därför tänker jag dela upp vindkraftens miljöproblem i den lokala påverkan och problemen med tillverkningen av vindkraftverket.

 

Lokal påverkan

Lokalt påverkar bygget självklart naturen i anslutning till etableringen. Som tidigare nämnts så ska vägar, uppställningsplatser, betongfundament och ledningsgator anläggas. Befolkningen i flera mils omkrets påverkas visuellt av vindkraftverken. Sveriges två högsta byggnader var tidigare Kaknästornet (155 m) och Turning Torso (190 meter), och om 6500 st., enligt Ingenjörsvetenskapsakademin, vindkraftverk gör dem sällskap på den höjden så kommer de bli vår vanligaste ”naturupplevelse”. Ju närmre man kommer vindkraftverken desto större blir problemen. Vissa drabbas av slagskuggor från vingarna soliga dagar, andra störs av ett blinkande ljus på en becksvart natthimmel och många störs av bullret.

 

Bullerproblematiken är nog den största skandalen i hela vindkraftscirkusen, för den drabbar oskyldiga människor och ökar ohälsan i landet. Detta exemplifierades med ett färskt exempel från vår egen kommun i en artikel (http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1931990/Byborna-Nu-ar-idyllen-forstord.html ) i Kristianstadsbladet denna sommar. När byborna i Ekestad hävdar att idyllen är förstörd sedan vindkraftens etablering bekräftar vår kritik mot de bullerberäkningar som omger vindkraften. HS-Krafts ansökan, Borrestad/Tolseröd, kommer dessutom placera vindkraftsindustri i anslutning till ett område som betecknas som ”tyst” och därför ska erhålla ett större skydd mot påverkan från buller. Idag är det även känt att luftinversion och nedisning ökar bullerproblematioken för vindkraftverk. Inga hänsyn tas till olika meteorologiska omständigheter eller att åldrande maskiner bullrar mer, utan bullerberäkningarna får ske i ”best case”-scenarier där närboende får lida av konsekvenserna utan kompensation.Trots att det finns empiriska mätdata, från flera oberoende undersökningar, som visar att bullerberäkningarna vindindustrin tillåts använda är otillräckliga, så gör våra myndigheter inget för att skydda invånarna från skadligt buller från vindkraft. Problemet med buller från vindkraft är känt bland forskare. Henrik Möller (http://acoustics.aau.dk/staff/hm.html)  prof. på akustiska avdelningen vid Aalborgs Universitet har påpekat bullerproblematiken i flera år, Svenska akustiska sällskapet kritiserade bullerberäkningarna (http://www.bt.se/nyheter/berakningar-om-bullernivaer-vid-vindkraftverk-kan-vara-otillrackliga(3187871).gm) vid förra årets, 2012, årsmöte och Ljud och Miljöcentrums, vid Lunds Universitet, rapport ”Buller i blåsväder” kritiserar även dom bullerberäkningarna. I Danmark har nu hälsoministern startat en utredning, efter många års kritik, som skall dokumentera hälsoeffekterna från den storskaliga vindkraftens buller på befolkningen. Listan kan bli lång men mest graverande är att vindindustrin vetat om vindkraftens stora problem med lågfrekventa jud och mörkat den kunskapen sedan 1987. Redan 1987 lät alltså vindindustrin forskare på deras uppdrag kontrollera bullerproblemen, att lågfrekventa ljud från vindkraft är ett stort problem för boende blev slutsatsen i den rapporten (http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100227983/wind-turbines-are-a-human-health-hazard-the-smoking-gun/, https://www.wind-watch.org/documents/proposed-metric-for-assessing-the-potential-of-community-annoyance-from-wind-turbine-low-frequency-noise-emissions). Den senaste tiden har även svenska läkare uppmärksammat och bekräftat, något forskningen hävdat länge, vindkraftens hälsorisker i flera läkartidskrifter (http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/08/Infraljud-fran-vindkraftverk---en-halsorisk/#.UgH11Ln1VPw.facebook, http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/08/Infraljud-fran-vindkraftverk---en-halsorisk/) och nu kräver situationen att politiker erkänner detta problem som verkligt. Räcker inte detta så kan vi alltid fråga drabbade i Ekestad i Kristianstads kommun (http://www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/article1931990/Byborna-Nu-ar-idyllen-forstord.html) och i Hishult i Halland (http://www.nsk.se/article/20090615/NYHETER/564369097) om vad de tycker om vindkraft idag!

 

Andra problem, med visserligen färre men än mer hårt drabbade människor, är slagskuggor från vindkraftsvingarna och nattliga störningar av de blinkande röda varningsljusen på vindkraftverken. Dessa måste i ärlighetens namn ersättas för sitt lidande, det är politikernas ansvar att de drabbats av en invasiv industri som vindkraft så nära sina bostäder.

 

I Skåne, vårt perspektiv, är det extra problematiskt då skåningarna spreds ut över landsbygden på grund av enskiftesreformerna, Rutger Macklean – mannen som styckade de skånska byarna, vid sekelskiftet 1700-1800 talet. Vi bor bakom varje buske, vilket gör att fler blir drabbade i Skåne, än på flesta andra håll, då vindkraftsindustrin breder ut sig. När människors livsverk, deras verksamheter och deras livsglädje hotas av att industrier vill tränga sig på, så reagerar vi med oro, ilska och ibland hat. Det får man förstå innan man börjar planera för vindkraft i Skåne och på andra platser. Vindkraften väcker ont blod på landsbygden, därför måste respektavstånden mellan människor och vindkraftverk ökas. Idag är det helt okej med svenska myndigheter att placera ett 150 meter högt 2MW-vindkraftverk 500 meter från och ett 205 meter högt 3,5 MW-vindkraftverk 700 meter från bostäder. Detta är skandal och för att vi i Sverige ska få behålla någon och kunna bo nära natur så måste respektavstånden ökas till 2500-3000 meter. För jag undrar vilka är viktigast för landsbygden, vi människor som bor här eller vindkraften?

 

Ännu har jag inte nämnt det faktum att vindkraftverk dödar fåglar och fladdermöss.
Det är något som oroar Svenska ornitologiska föreningen, fladdermusvänner och oss som bor på landet, vi älskar vår natur och vindkraft är till skillnad från fåglar inte ett naturligt inslag i vår livsmiljö. Att kalla vindkraft för miljövänlig vore en skam när människor blir sjuka av att ha dem som granne. Vindkraft är en industri, som vilken annan industri, och den är miljöfarlig. På grund av sin storlek påverkar den ett mycket stort område kring etableringen och att den är en ineffektiv elproducent gör att många produktionsplatser behövs, därför är vindkraft det största miljöhotet på många decennier i Sverige.

 

Tillverkningens miljöpåverkan

Vinden är gratis! Ursäkta, men tillverkningen av vindkraftverk är både dyr och smutsig! Vinden må vara gratis, men att skörda vind som el kostar skjortan. Tror människor att vindkraftverk är billiga så har de fel, minst 30-35 miljoner per vindkraftverk kostar dem att bygga. Att tillverka vindkraftverk har också en rejäl miljökostnad. Plastvingarna, 45-70 meter långa, har jag nämnt tidigaret, det finns idag inget bra sätt att återvinna vingarna som väger 15-20 ton stycket. Det blir bra många ton plastskrot kvar när tusentals vindkraftverk ska skrotas med andra ord. Ännu värre är det om vi tittar på brytningen av sällsynta jordartsmetaller i Baoto, Kina, och ser den enorma miljöförstöring som den för med sig. Vindkraften kommer att förorsaka lika mycket miljöförstöring, om 30 TWh vindkraft byggs, som 40 års uranbrytning till våra kärnkraftverk gjort, enligt svenska forskare (http://www.newsmill.se/node/34649). Svt:s Uppdrag granskning uppmärksammade den smutsiga hanteringen av sällsynta jordartsmetaller i ett program tidigare i år, http://www.svt.se/dokument-utifran/kampen-om-de-sallsynta-metallerna. Vid tillverkningen och byggnation av vindkraft så frigörs koldioxid. Det går att räkna alla utsläpp ett energislag ger från sig och sedan koppla det till elproduktionen. I Vattenfalls livscykelanalys släppte vindkraft ut ca 15 gram koldioxid/kWh, vattenkraft ca 9 g koldioxid/kWh och kärnkraft ca 5 g.

 

Med detta vill jag säga att vindkraft inte är en grön energi och absolut aldrig får kallas för miljövänlig. Vindkraft är i själva verket minst lika smutsigt som något annat alternativ. Lägger vi nu till den sociala katastrofen som drabbar områden som hotas av vindkraft, så är vindkraft den mest miljöförstörande verksamhet vi släppt in i Sverige. Vindkraften vänder vänner och grannar mot varandra, sår split i bygder och dödar allt framtidshopp för befolkningen.

 

Vindkraft - en miljardsvindel?

Jag anser att den svenska vindkraftsutbyggnaden endast avser att och bara kan öka den svenska elexporten. Om det jag säger stämmer så innebär det att vi svenska elkonsumenter, enligt Ingenjörsvetenskapsakademin och Timbro, ska subventionera vindkraften med ca 200 miljarder och bygga ut elnätet för 70 miljarder (enligt Svenska Kraftnät), många mil ledningsgator blir det, bara under de kommande 20 åren. I Svenska Kraftnäts investeringsplan för åren 2014-2016 står att läsa om hur kostnaderna för anslutning av vindkraft till elnätet rusar i höjden. Hur många mil ledningsgator det ska bli vet ingen. I dag ligger ansökningar för anslutning till elnätet på en nivå som om all den skulle innebära 140% av dagens elproduktion, 210 TWh vindkraft eller mellan 45000 – 50000 stycken vindkraftverk. Jag frågar mig om politiker verkligen tror att vindkraftverk kommer att byggas en gång till och på samma plats om 20 år då de gamla skrotas. Ska vi bygga nya ledningsgator nästa gång också, hur mycket natur ska skövlas vart 20 år? För att producera el som ska exporteras av privata elbolag till Europa, el producerad av det mest samhällshämmande energislaget av alla, vindkraft.  Ska vi elkonsumenter betala för att ca 6500 monstervindkraftverk och många mil ledningsgator för 70 miljarder ska anläggas i Sveriges natur och det utan att svenska folket har något behov av elen eller får del av inkomsterna, utan att våra koldioxidutsläpp minskas och utan att kärnkraften ersätts? Är det rimligt att industrialisera Sveriges landsbygd för att berika vindkraftsbolag, elbolag och markägare, på befolkningens bekostnad? 

 

Jag anser att vindkraften hamnat på en oförtjänt piedestal jämfört med andra kraftslag. Att kalla vindkraften för grön eller miljövänlig är ett tecken på den intellektuella härdsmälta som omger frågan. Vi är många väldigt utbildade människor i Sverige och därför har jag hopp, vi bor ju ändå i ett sekulariserat land med aktning för vetenskap. Vindkraft handlar inte om tro, känslor, förhoppningar eller ideologi, utan är ett energislag som liksom alla andra har sina för och nackdelar. Det går att objektivt kontrollera om storskalig vindkraft är bra för Sverige eller inte.

 

Obegriplig logik

Min första handling då jag började studera vindkraftsfrågan var att gå in på Energimyndighetens hemsida( www.energimyndigheten.se) där finns massor av fakta om Sveriges olika energisektorer. Alla kan göra det samma och är välkomna att kontrollera det jag skriver nedan mot Energimyndighetens data. Energimyndigheten existens bygger på att den ska ”j(l)obba” för de förnyelsebara energikällornas, vind, sol och vågor, utbyggnad. När Energimyndigheten startades 1 januari 2008 så fanns det en myndighet utan expertis, för att lösa det problemet vände man sig till industrin i den ”gröna” sektorn eller de skolor de sponsrar och rekryterade expertis där. Det har inneburit att regelverket för den ”gröna” energins framväxt är baserad på industriintresse snarare än samhällsintresse, vilket redan orsakar skada för Sverige. Men fakta är fakta, och Energimyndighetens fakta visar att vindkraften är onödig för Sveriges elförsörjning, bara ökar vår elexport. Nu vill jag påminna alla om det sk ”tredje benet” i svensk energiproduktion. Syftet med det ”tredje benet” var att ställa om vårt samhälle från fossil energi till förnyelsebar energi, minska vårt behov av kol, olja och naturgas. Inte, som många tycks tro, att den skulle ersätta vår kärnkraft.

 

I Sverige har vi sedan mitten av 1980-talet haft en i princip konstant elförbrukning enligt SCB:s statistik (http://www.scb.se/statistik/EN/EN0105/2009A02/EN0105_2009A02_SM_EN11SM1101.pdf). I Energimyndighetens egen långsiktssprognos från 2012 (http://www.energimyndigheten.se/Global/Statistik/Prognoser/L%C3%A5ngsiktsprognos%202012.pdf) så skall den minska med 1 TWh till år 2030. ”Den totala energianvändningen i sektorn kommer enligt prognosen att minska från 150 TWh 2007 till 142 TWh år 2020 och 133 TWh 2030. Detta trots att lokal- och bostadsytorna antas öka under perioden” (enligt Energimyndigheten). Trots en befolkningsökning, allt fler elektriska apparater och en förväntad elbilsflotta så förväntas vi svenskar minska vårt elbehov i framtiden. Vår elproduktion har sedan 1970-talet nettoexporterat el till våra grannländer vilket innebär att vår elproduktion historiskt varit större än elförbrukningen. Ifjol, 2012, exporterade vi över 20 TWh el och vindkraften bidrog med tredjedel av elexporten. Utbyggnad av vindkraft innebär därför inget annat än en ökad elexport, enkel logik.

 

Sedan Sveriges kärnkraft var färdigutbyggd så har svensk elproduktion varit utsläppsfri. Kärnkraften har sedan 1980-talet producerat hälften av Sveriges el och vattenkraften den andra hälften. En omställning från fossil kraft är därför omöjlig i elsektorn. De sektorer som släpper ut koldioxid i Sverige är transportsektorn, industrisektorn och jordbrukssektorn, inte elsektorn. Vi som ska betala ”omställningen” via elräkningen orsakar inga utsläpp att tala om i bostads och servicesektorn (http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Anvandning-av-fossila-branslen/). För att minska svenska utsläpp måste ni byta taktik och angripa problemen, inte försöka dölja dem bakom det ”tredje benet”. Det är kränkande mot de som drabbas av vindkraftens framfart.

 

Det finns de som hävdar att vindkraften nu är redo att ersätta kärnkraften. Förra året producerades motsvarande mängd el som en av våra tio kärnreaktorer. Men de drygt 2500 vindkraftverk vi idag har producerade el då det blåste och elproduktion varierade därför i takt med vinden, nästan kaotiskt (http://fysiskverklighet.wordpress.com/tag/fornyelsebar-energi/), inte i takt med en kärnreaktor. Kärnkraften i Sverige levererar en jämn ström över hela året och kärnkraftverken klarar inte snabba variationer i effektuttaget. Sveriges baskraft, som säkrar befolkningens och industrins elförsörjning, består av största delen den jämna elproduktion kärnkraften levererar, kärnkraftselen är baskraft. Två tredjedelar av baskraften levereras av kärnkraft och en tredjedel vattenkraft, och övrig vattenkraft reglerar vår dygnsvariation(http://elstatistik.se/). Att byta kärnkraften mot intermittenta kraftkällor, sol, vind och vågor, i storskalig elproduktion innebär ett enormt reglerkraftsproblem, för att inte tala om enorma kostnader. Alla länder, förutom Sverige och Norge, reglerar vindkraften med fossilt genererad energi i sina kol-, olje- och naturgaskraftverk. Det innebär att ju mer det blåser, desto mindre blir utsläppen från dessa elkraftverk. I Sverige, och Norge, kan vi bara reglera vindkraft med vår vattenkraft, det enda alternativet som kan ändra effektuttaget snabbt nog. Nu närmar vi oss 10 TWh-gränsen för vindkraft, den gräns då forskningen säger att reglerkraft för vindkraften blir ett problem i Sverige.

 

Reglerkraft måste finnas för att balansera den ojämna produktion vinden ger, annars så får vi leva i takt med vinden. I Sverige måste vi använda vattenkraften, utan minskade utsläpp, om vi inte vill bygga nya kolkraftverk. Inget land vill köpa oreglerad vindkraftsel, dels så blir transportförlusterna enorma och dels så skulle det innebära ökade utsläpp för det land som köper den, de reglerar nämligen vindkraft med kolkraft. När 10 TWh vindkraft är byggt så måste Sverige därför börja bygga ut vattenkraften, enligt Kungliga Vetenskapsakademins energiutskotts( www.kva.se) och Ingenjörsvetenskapsakademins (www.iva.se) uttalanden, för att skapa reglerkraft till vindkraftens elexport. Detta faktum har även behandlats i en debatt mellan Maud Olofsson och Åsa Romson i Riksdagen 3/5 2011. Miljöpartiet var oroligt för att det nu är många gamla vattenkraftverk som återstartas, men att de gör det på gamla miljötillstånd, som utfärdades då de byggdes. Maud Olofsson anklagade MP för att vilja stjälpa arbetet med hennes så kallade” tredje ben”, då vindkraften behöver nyutbyggd eller återstartad vattenkraft. Det är en obegriplig logik i svensk energipolitik, den måste få en rejäl genomlysning och totalt reformeras.

 

Den lilla människan är i slagskugga

Jag är trött på att bemötas som mindre vetande bara för att jag är emot vindkraftens miljardsvindel. Samtidigt så får jag höra hur de företag som tjänar miljarder på vindkraft, som jag själv ser som oseriösa exploatörer, blir hyllade som miljöhjältar. Jag har inget att tjäna på mitt skrivande. Mot mig har jag vindlobbyns miljoner, vindindustrins anställda, deras välgödda konsulter, forskare vars anslag kommer från vindindustrin, Energimyndigheten och våra folkvalda politiker.

 

Vindkraft handlar bara om pengar, inte om klimat eller miljö. Vid Maltesholms gods planerades från början 33 vindkraftverk, en industrisatsning på 1,5 miljarder kronor. Maud Olofsson, ivrig förespråkare för vindkraft och hjärnan bakom ”tredje benet” som Centerns partiledare, sitter idag i Arise Windpowers styrelse. Hennes son är sedan många år stor delägare i Markbygdens vindkraftspark utanför Piteå, där 1100 vindkraftverk ska byggas. Vi talar om en mångmiljardindustri som höjts till en piedestal, bortom all kritik och med en religiös ikonstatus som framtidens energislag. Det råder jävssituationer över hela landet i alltmer avfolkade kommuner. I själva verket handlar det om en fullständigt onödig verksamhet som kommer att orsaka vår landsbygd stor skada och är ett rent resursslöseri av Sverige.

 

Vindkraftens kostnader?

Vad kostar det med vindkraft? Ofta hör man att de förnyelsebara energikällorna är gratis, vinden blåser, solen skiner och vågorna skvalpar. Det är väl sant men energin är konstant och kan bara omvandlas till annan energi- från fysiklektionen i skolan. Det vi gör när vi producerar el är att vi omvandlar olika energier till el med generatorer, alla våra energislag förutom solceller gör det.  Det betyder att vi måste se vinden som vindkraftens bränsle, solcellerna solens strålar och vågkraftverk vågornas böljande. För de förnybara energikällorna sol, vind och vatten är bränslet gratis men inte omvandlingen till elenergi, den är väldigt dyr. I vindkraftens fall är den dyr, på många plan, vilket jag tänker beskriva i texten nedan.

Det som gör vindkraften så attraktiv är den ekonomiska fördelen som vindkraft har gentemot t.ex. Biokraft. Hur menar jag? Trots att vindkraft är, enligt CASES (http://www.feem-project.net/cases/) en EU-rapport som sammanställts av 26 forskningsinstitut från 20 olika länder och Ingenjörsvetenskapsakademins rapport ”Vägval energi”( http://www.iva.se/energi), ett mycket dyrt elproduktionssätt, så menar jag att dynamiken i ekonomin talar för vindkraft. Enligt CASES-rapporten, den mest omfattande oberoende undersökningen någonsin, är vindkraft ungefär dubbelt så dyrt som kärnkraft och tre gånger så dyr som biokraft från träflis.

 

Nu till det finurliga med vindkraft, på grund av att vindkraft är ineffektivt och dyrt så blir det högintressant ur flera ekonomiska aspekter. Kan vindkraften glida på en räkmacka, med ett brett politiskt stöd och subventioneras, så rullar pengarna in. Eftersom att ”bränslet”, vinden, är gratis så består en vindkraftsetablering av en stor initial investering på 30-40 miljoner. I vindkraftens fall kommer enorma kapital i rullning initialt för att sedan vinden ska få göra sitt jobb över tid, så vindkraftverket kan betala tillbaka sig. Eftersom att vi pratar om tusentals etableringar så blir det tiotusentals personer som får ekonomiska intressen i vindkraften. En otrolig massa jävssituationer uppstår i lilla Sverige, då vi talar om nästan ”tomma” kommuner i vissa fall, och många berikar sig på vindkraft. För biokraft från träflis är pengarullningen mycket mindre initialt och kostnaden för produktion och underhåll betydligt större, vilket innebär att det är ointressant för kapitalinvesterare som vill se pengarullning direkt. Det är inte elen, i vindkraftens fall, som är det intressanta utan de kortsiktiga pengarna som kommer i omlopp.

 

Tanken med vindkraft är alltså en stor investering som över tid ska betala sig och generera vinst, genom en billig produktion med så lite personal och underhåll som möjligt. Då gäller det att siffrorna man räknar på stämmer och inte är glädjekalkyler som med hjälp av miljoner i sikte lurar sinnet. Det är farligt att bygga ekonomiska kalkyler på att dels ett subventionssystem som elcertifikatssystemet ska klara kritiken i en fortsatt exploatering av landsbygden och dels att elpriset ska gå upp med ett ökande elöverskott. I april skrev vindindustrin (http://www.vindkraftsbranschen.se/blog/nyheter/oppet-brev-till-regeringen-oka-ambitionsnivan-i-elcertifikatsystemet/) ett öppet brev till regeringen med ett rop på hjälp då vindföretagen blöder ekonomiskt. I kalkylen, för en vindkraftsetablering, visar branschen själv att med dagens elpris och subventioner, på ca 30 öre/kWh och elcertifikatsbidraget på 15 öre/kWh, går minus med ca 2 miljoner per vindkraftverk och år.

 

Vindkraftens subventioner från elcertifikatssystemet är kopplat till en kvotkurva som ska reglera förnyelsebara energins utbyggnad, inte bara vindkraftens utbyggnad, över tid. Jag hänvisar åter intresserade till Energimyndighetens hemsida (www.energimyndigheten.se), där kan ni läsa allt detta och mer. Tanken är att få en kontrollerad utbyggnad av förnyelsebar energi över tid med målet 30 TWh ”utsläppsfri” produktion till år 2030, inte en explosionsartad vindkraftsutbyggnad som nu. Är utbyggnaden större än vad kvotkurvan tillåter så minskar bidraget per producerad kWh, fler elcertifikat delas ut. Enkelt uttryckt så ska fler dela på kakan och får därför mindre av den. Idag ligger ansökningar för vindkraftsetableringar som långt överskrider planeringsramen på 30 TWh, 210 TWh enligt Svenska Kraftnäts siffror, vilket innebär att girigheten hos vindkraftsexploatörerna sänker bidragen och ökar deras olönsamhet. Samtidigt så växer vårt elöverskott i takt med utbyggnaden och därmed minskar förutsikterna för ökade elpriser.

 

Nu är vindindustrins blödande ekonomi helt ointressant för mig, jag känner bara för de som drabbas av vindkraftsetableringarnas konsekvenser. Vem som helst förstår att ett område som tidigare var ett naturskönt område, av industri oexploaterat, som plötsligt kommer att domineras av 150-205 meter höga vindkraftverk förlorar i värde. Värdet bestod i den orörda naturen och därför påverkas även det ekonomiska värdet på fastigheter i området. Inte ens områden som Allvaret på Öland skyddas mot vindkraft, utan ska enligt Energimyndigheten klassas som riksintresse för vindkraft. De som bedriver verksamhet, främst vår upplevelseindustri som är beroende av naturen, drabbas. Den beskrivs annars i vackra ord som landsbygdens framtid, men vindkraft är bevisligen viktigare. I svåra tider luras pressade lantbrukare och markägare in i ett ekonomiskt hasardspel påhejade av vindbolagen, med politiken i ryggen, där förlusterna är lika säkra som kommande konkurser.  Människors hälsa sätts på spel då regelverket är anpassat för vindkraftsindustrins utbyggnad och inte landsbygdsbefolkningens framtid. De som vill etablera vindkraft måste förstå att de som drabbas ser dem som giriga. Vindkraften lägger hämsko på landsbygdens utveckling och den kostnaden måste räknas in då vindkraftens kostnader ska beräknas.

 

Jag har i fem år följt vindkraften och den tar fram det sämsta hos människor, ibland blir sociala konsekvenserna hemska. När människor känner sig maktlösa och ser sina liv förstöras är det inte alla som tänker rationellt, jag har hört om en massa dumma saker som hänt i vindkraftens spår. Vindkraften sår split i bygder, vänder vänner mot vänner och splittrar familjer. Det låter kanske drastiskt, men det händer varje gång vindkraft etableras nära bostäder. Detta är förstås svårt att sätta siffror på, men det är en kostnad som även den måste belastas vindkraften.

 

När vindkraft etableras så drabbas få människor vid varje etablering, vilket talar till vindindustrins fördel. Om några få människor, på sin fritid utan betalning, ska engagera sig i en kamp mot intressena som jobbar för vindkraften, så hamnar de i en David mot Goliat situation. Å ena sidan finnas det miljontals kronor, en kader anställda konsulter, politiker samt myndigheter, å andra sidan vanliga människor. När vindindustrin kan betala för Sveriges tyngsta konsulterbyråer, de bästa lobbyisterna, har politikerna i fickan, Energimyndigheten som lobbyorganisation och forskare med vindintresse som talar för deras sak. Då är vår åsikt inget värd. Jag har skrivit i fem år och känner att jag bor i en totalitär demokrati, där vi likt valboskap förväntas att var fjärde år välja vem som ska toppstyra oss kommande fyra år. Vindkraftsutbyggnaden är djupt odemokratiskt och rättsosäker, stoppa den nu för den är helt enkelt fel väg att gå för Sverige.

 

Vi boende är uppriktigt oroliga för kommunens framtid om vindbruksplanens ambitioner fullföljs. Eftersom att den lokala miljöpåverkan som moderna vindkraftverk innebär är kraftigt underskattad, så kommer etablering av ett par hundra vindkraftverk i kommunen innebära en stor skada för vår upplevelseindustri, sänka fastighetsvärdena runt om i kommunen och öka kommuninevånarnas ohälsa. Detta kan inte vara bra för kommunens framtid. Vi motsätter oss Vattenfalls AB:s tänkta etablering vid Maltesholm. Stoppa vindkraftsutbyggnaden i kommunen tills ”säkra” avstånd mellan bostäder och vindindustri är fastställda av forskare. Hur säkra är kommunens politiker och tjänstemän på att våra invändningar som lutar sig mot bl.a. Kungliga Vetenskapsakademins energiutskotts uttalanden, är fel? Vi hävdar att er vindbrukspolitik kommer skada kommunen kraftigt under kommande decennier och kräver att den revideras, för vår framtid!

 

Med vänlig Hälsning

Jimmie Lindberg - Natur- och Kulturgeograf Lunds Universitet, fd styrelseledamot i Bevaralinderödsåsen och fritidsskribent i samhällsfrågor.

Svensk energipolitik är under all kritik

Publicerad 2013-10-23 00:20:48 i Allmänt

För sex år sedan knackade det på vår ytterdörr. Utanför stod två killar med papper i sin hand och undrade om vi hade tid en stund. Det de då berättade är anledningen till att ni läser denna text. Huaröd skulle omringas av 65 stycken 150 meter höga vindkraftverk och de var ute och samlade namn mot detta på protestlistor. Vi skrev på mest i chock och undrade hur vi kunnat missa det, ett så stort industriprojekt? Vi var inte speciellt intresserade av vindkraft förut, men vi ansåg som de flesta att vindkraft var bra för att de minskade våra utsläpp. Nu stod vi inför att omringas av 65 jättestora vindkraftstorn och jag ville veta mer eftersom att det var något som inte stämde. I mitten på 1990-talet läste jag Ekonomisk Geografi och det jag bland annat kom ihåg från det var att vi i Sverige har mycket elintensiv industri, men också att elen producerades av kärnkraft samt vattenkraft. Svensk elproduktion var tydligen stabil, liksom elpriserna, vilket tilltalar elintensiv industri.

Alliansen vann valet 2006. I en energiuppgörelse mellan dessa fyra partier så sjösattes Centerns sk. ”tredje bene” i svensk energiproduktion, mot att bl.a. ”tankeförbudsprincipen” för kärnkraft hävdes. För att möta klimathotet så skulle den ”gröna”, förnyelsebara, energin byggas ut hette det. Vi skulle minska våra klimatutsläpp och därför upprättades ett elcertifikatssystem som finansieras av elkonsumenterna via elräkningarna. Elcertifikatssystemet skulle subventionera utbyggnaden av förnyelsebar energi och knöts till en kvotkurva, vars syfte är att styra hastigheten i utbyggnaden, så att allt inte byggs direkt. I Januari 2008 startades Energimyndigheten vars uppdrag är att stödja utbyggnaden av de förnyelsebara energislagen.Jag studerade Energimyndigheten närmare 2010 och fann oroande saker. Våra politiker skapade en myndighet med ett tydligt uppdrag, att stödja utbyggnaden av den förnyelsebara energiproduktionen med särsklid tonvikt på vindkraft. En tom myndighet skulle fyllas med experter och kunnigt folk. Vart hittade man expertisen på branscher som inte kan överleva utan subventioner och därför knappt fanns i landet? Jo, på några få vindbolag. Direktrekryterade från vindindustrin blev de nu myndighetspersoner som skulle jobba för utbyggnaden av deras tidigare arbetsgivares verksamhet, men ännu värre sätta reglerna för utbyggnaden.

Under de sex år jag försökt debattera vindkraft så har det slagit mig hur fel vårt samhället förändrats under de senaste 20 åren. De saker jag reagerar på är politiska tillsättningar av tjänstemän, lobbyismens dolda agendor och bolagiseringeng av offentlig sektor där ekonomiska aspekter blivit allena rådande. Tjänstemännens politiska skuld då de tilldelas sin post av politiker korrumperar proffessionerna och infantiliserar offentlig sektor. Kvar blir jasägare, där kunskap får falla för lydnad med stora konsekvenser för allmänheten.  Politker idkar strömhopp från Rosenbad till diverse lobbygrupper och sk. tankesmedjor. De missbrukar sin kunskap och gamla förtroenden genom sina välbetalda engagemang för olika organisationer. Det svenska samhällets demokrati har effektivt urholkats och alla är idag kunder i samhällets tjänst, med ekonomiska styrmedel ned på minsta nivå. Ett samhälle där mänskliga aspekter ska mätas i kronor och ören, låter det sig inte mätas i pengar så är det inte av intressei dagens Sverige. Tystnaden och lydnaden breder ut sig, vett och sunt förnuft rationaliseras bort! Med detta sagt så litar jag inte på vad en politiker, myndighet eller för den delen en forskare säger utan att källkritiskt granskat den. Dolda lojaliteter och agendor avslöjas hela tiden, vilket visar på ett demokratiskt underskott som reducerar befolkningen till valboskap.

För att förstå beslöt jag mig att titta bakåt, jag kom tydligt ihåg kärnkraftsspektaklet 1980, en folkomröstning med tre alternativ utan någon egentlig segrare. I Sverige så är mycket siffror offentliga och att hitta statistik eller annan information om svensk elproduktion är  mycket lätt, bara några knapptryckningar bort. Tvivlar någon på det jag skriver ber jag den personen att på internet kontrollera det jag påstår, alla siffror är offentliga. Hur produceras svensk el, jo ungefär hälften produceras av kärnkraft och andra hälften av vattenkraft sedan 1980-talet, till. Eftersom att bägge dessa energislag är i princip fria från utsläpp av klimatgaser så började jag direkt känna mig kritisk till det ”tredje benet” som Alliansen stolt talade om. När jag sedan upptäckte att svenskarna inte ökat sin elkonsumtion sedan 1987 och att vi enligt Energimyndighetens framtidsprognos  förväntas minska vårt elbehov i framtiden, så förstärktes känslan av tveksamhet inför vindkraft.

Eftersom att svensk elproduktion sedan 1980-talet producerat den el vi behöver, samt en liten export av el, och på ett utsläppsfritt sätt så är det ”tredje benet” bara dumt. Syftet med det ”tredje benet” var att minska vår klimatpåverkan, men att påstå det är en inte sant för då skulle vi ställa om från en fossil elproduktion, som vi inte har, till vindkraft. Det här har varit svårt för vindkraftsivrarna att tackla och därför har nu argumenten ändrats efter hand som den osanningen avslöjats. När tsunamin slog ut kärnkraftverket i Fukushima, så blev vindkraft räddningen mot kärnkraftshotet istället. Men fungerar det verkligen att byta kärnkraft mot vindkraft?

Dagens kärnkraft är i princip en vattenkokare där bränslet värmer vattnet under högt tryck, som sedan vi plockar ut energi ur. Kärnkraftverken är mycket komplicerade historier, men ett kärnkraftverk kan leverera stora och jämna mängder elström över året oavsett årstid. Att ändra på ett kärnkraftverks effektuttag tar lång tid om det ska ske på ett säkert sätt. På grund av kärnkraftens jämna elleverans så har den fått bli 2/3 av Sveriges baskraft, vars syfte är att säkra industrins el så att den inte drabbas av produktionsstopp på grund av elbrist. I snart 40 år har känkraften levererat som det var tänkt. Produktionsstoppen under de senaste åren beror snarare på dålig politisk ledning än på en dåligt skött kärnkraft. Fram till 2009 levde kärnraften under avvecklingslagen vilket innebar att de skulle stängas 2010. Nu fick de istället grönt ljus att fortsätta produktionen. Problemet är att ett år före avvecklingen var ett faktum, enligt lagen, så hade inga uppgraderingar eller investeringar gjorts på länge. Vår kärnkraft var skrotningsfärdig på grund av håglös energipolitik.

Vindkraft är till skillnad från kärnkraft en så kallad intermittent energikälla. Det innebär att människan inte styr produktionen utan i det här fallet följer den vindens variation. Elproduktionen från vindkraft varierar kraftigt hela tiden och för att vi ska kunna använda elen från den, i dagens samhälle, så krävs att vi har en reglerkraft som jämnar ut elleveransen. Utan reglerkraft kan vi inte ha vindkraft, inte om vi vill fortsätta att leva som idag. Länder som Tyskland och Danmark reglerar sin vindkraft mot sina kol och gaskraftverk. Vindkraften sänker därför deras utsläpp! Vi har inte kol eller gaskraftverk i Sverige så vårt enda reglerkraftsalternativ blir vattenkraft.

Nej, vindkraft kan inte ersätta kärnkraft. Vindkraft kan fungera som ett komplement till en reglerbar kraftkälla, som kanske kan ersätta kärnkraft. Men för att det ska vara befogat att bygga vindkraft i Sverige så måste våra politiker tala om vilken kraftkälla de tänkt ska ersätta kärnkraften. Vi vet att de vill att vindkraften är ett komplement, men den kan omöjligen vara lösningen. Innan den kraftkälla som kan ersätta kärnkraft är byggd, så är vindkraften meningslös ur även detta perspektiv. Vill vi bygga ut den svenska vattenkraften mer? När vindkraften producerar över 10 TWh så blir en sådan vattenkraftsutbyggnad nödvändig för att stabilisera elnätet, för att reglera dyr och onödig intermittent elproduktion.

Att med vindkraft försöka stänga svensk kärnkraft innebär att tiotusentals vindkraftverk ska byggas i vår natur, som vart 15-20 år rivs och byggs upp på nytt, och att vattenkraften måste byggas ut som reglerkraft. En massiv utbyggnad av svenska stam och elnätet kommer också till. Kostnaderna för detta skulle bli astronomiska och elpriserna likaså. Hur svensk industri ska överleva ett sådant scenario är svårt att förutse. Men vi har en elintensiv industri som med all säkerhet söker sig bort från ett land med skenande elpriser. Hur tror våra politiker att det här ska tas emot av befolkningen på längre sikt, när deras landsbygd blir allt mer nedlusat av vindindustri och allt större del av lönen går till elräkningen. Jag följer vindkraftsdebatten noga och över hela Sverige väcker den ont blod, bygder slits sönder mellan för och emot. Visioner är bra, men all politik har konsekvenser som måste analyseras. Idag i Sverige är konsekvensanalysen död som företeelse och ersatt av tillrättalagda partsinlagor vars enda syfte är att glorifiera beställarens ståndpunkt.

Viktigt med källkritik i informationstsunamin!

Publicerad 2013-10-19 11:09:00 i Allmänt

Det känns lite obekvämt att börja skriva en blogg. Lite utlämnande såklart men mest en fråga om vart jag börjar. Jag har inte någon direkt avsikt med min blogg, att skriva är mer ett sätt att för mig själv reda ut mina intryck från den senaste tidens nyhetsflöde. Min far lärde mig att vara skeptisk, väckte mitt samhällsintresse och att inte ta saker för givna. Min historielärare på gymnasiet lärde mig vikten av att vara källkritisk, hur vinnaren skriver historien men inte nödvändigtvis sanningen. Under sex år på Lunds Universitet fick jag slipa på dessa färdigheter och utvecklade en vetenskaplig metodik som passar mig, vilket kanske är viktigare än sakkunskaperna.

Nu är det sex år sedan jag började skriva, då med ett tydligt syfte, och idag är det ett dagligt nöje som blir svårt att sluta med. Jag hävdar mig inte ha sanningen utan vill förmedla min bild av samhället, mitt försök att sålla i informatinsflödet för att försöka finna svar på mina frågor. Det fina med att skriva blogg, märker jag, är att ingen bestämmer vad jag ska skriva eller om vad. Välkommen till världen ur mina ögon och vad vi kanske skulle kunna göra annorlunda för att få en hållbarare värld. Jag är vän av logik och vetenskap, vilket gör att jag har svårt att förlika mig med religion, andlighet eller politiska ideologier. Alla har sin rätt att tro vad de vill och jag har min rätt att tro annorlunda om jag vill.

Många med mig är akademiskt utbildade i Sverige, men jag är lite orolig för hur vi använder vår utbildning. Det känns som om vi svenskar går och röstar vart fjärde år, för att däremellan sitta i TV-soffan och bläddra mellan Bonde söker fru, Doobidoo eller Idol. Jag är uppväxt i en tid, född 1968, då vi snarare led av informationsbrist, med endast två TV-kanaler, än den informationstsunami som dagens medborgare surfar på. Man filmade vår statsministers fotarbete i talarstolen och man sparade till en ny TV istället för att ta kredit. Som jag ser det är det varken bättre eller sämre som det är idag, bar helt nya förutsättningar för den som vill hålla sig informerad. Idag borde källkritik vara ett honnörsord med tanke på informationsöverflödet vi drabbas av.

Medvetna medborgare är en förutsättning för en fungerande demokrati, enligt min egen åsikt. När vi ”vanliga” människor översköljs av information så får media och journalister ett större ansvar. Om svenskar ska orka vara delaktiga i demokratin så måste media vara bättre på att driva en samhällsdebatt som inte handlar om pajkastning eller är en tävlan i kränkningar. På något sätt så känns svensk journalistik i allt fler avseenden som oseriös och sensationsdriven. Jag är så trött på onyanserade nyhetsinslag och artiklar. Hur många gånger har jag inte hojtat ”ställ frågan” till TV:n, i frustration över att en feg eller dåligt påläst journalist inte ställer frågan på sin spets då någon svammlat fram ett svar. Jag ska försöka förklara vad jag menar.

Vår landsbygdsminister Eskil Erlandsson var för ett antal månader sedan med i ett program på SVT där det kustnära fisket var på tapeten. Det var forskarna som regerade på att Eskil och hans gäng tillät dubbelt så stort uttag i det kustnära fisket än vad de rekommenderat. När SVT:s journalist pressade Eskil om varför de satt kvoten för fiske dubbelt så högt som forskarna rekommenderat så svarade han med att deras siffror inte var tillförlitliga. Min första reaktion på det svaret var – ”Jasså, inte tillförlitliga siffror, men vilka siffror baserade ni då erat beslut på?” Min andra var – ”Är det inte lite förmätet av Eskil, och resten som tog beslutet, att tro sig veta bättre än de forskare som studerat frågan?” Men inga följdfrågor kom utan journalisten nöjde sig med Eskils svar.Kvar står jag och frustar ”STÄLL FRÅGAN” framför TV:n.

Nu fungerar jag så att jag kommer ihåg sånt här och när jag två veckor senare såg samma Eskil, men nu i Bryssel, väckte jag min dotter då jag hörde en annan av SVT:s journalister intervjua honom. När SVT:s journalist frågar Eskil varför det är så viktigt att EU röstar för att vi i unionen ska följa forskarnas råd om fiskekvoter och landsbygdsministerns svarar – ”att det är självklart att vi ska följa forskarnas råd om vi vill säkra att kommande generationer också får fisk”.  Där står jag åter, spottet rykande efter mitt utbrott ”STÄLL FRÅGAN” och en ilsken fru samt vaken unge. Därför läser du nu detta, bättre för husfriden att skriva bort frustrationen än att föra liv i onödan.

Anledningen att jag började skriva var att vi i vår bygd plötsligt hotades av en omfattande vindkraftsexploatering. Samtidigt blev jag pappa och kände ett större ansvar att delta i samhällsdebatten, för min dotters framtid. Mina texter publicerades på löpande band och jag förvånas än idag att någon läser det jag skriver. Mitt mål är alltid att försöka destillera ned en fråga till de viktiga beståndsdelarna, ofta gör det allt mer begripligt och lite enklare att greppa.

Det mesta är inte svårt att begripa, men det kan vara svårt att ta in och sålla all informationen. Därför gör vi ofta frågan mer komplicerad än vad den egentligen är. Här tycker jag att politiker, journalister och experter misslyckas. Som medborgare så måste vi vara informerade i samhällsfrågor om vi ska upprätthålla en demokrati värd namnet. Om inte politiker, journalister eller experter lyckas fånga medborgarnas intresse för samhällsviktiga frågor så anser jag att de misslyckas med uppdraget att upprätthålla Sveriges demokrati.

Jag ser ett tydligt demokratiskt underskott i dagens Sverige där politiker, journalister och proffstyckare sätter sig på en piedestal och ser ned på folket. Istället för att informera så dikterar dom och allt fler orkar inte lyssna på deras beskrivningar av ett samhälle som ingen känner igen. Jag är trött på politiker som talar i evighet utan att säga något, tandlösa journalister och tv-soffor med mer eller mindre värdelösa proffstyckare. Samhällsdebatten känns väldigt oseriös och till stor del är politiska ideologier skuld för detta. Istället för att se verkligheten och anpassa politiken efter den så försöker politiker att anpassa verkligheten så att den ska fungera i deras ideologi. För att göra detta så krävs ständiga logiska kullerbyttor och stor fantasi.

Jag anser att världen målat in sig i ett hörn då vi sedan 1970-talet levt i en tid med uttryck som avreglering, global frihandel och tillväxt som  mantra. För mig är denna tid då vi utvecklade rovdriften av vår planet och slösade bort massor av jordens resurser samtidigt som vi förstörde livsmiljön för stora delar av biosfärens organismer.

I sex år har jag nu studerat svensk energipolitik och vindkraftsutbyggnad. För att en gång för alla skriva klart om den här frågan så tänker jag att börja min blogg med en genomgång av det jag lärt mig och mina tankar om alternativ till det vi verkar välja idag. Vi bor på en planet som jag ser som vårt skafferi. Vissa saker i skafferiet kan vi skapa mer av medan vissa saker bara finns i begränsad mängd. Olja är kanske det vi mest känner till som en ändlig resurs som håller på att ta slut men det gäller en även mängd andra ämnen.

När jag ser på den ”gröna” omställningen så ser jag ett problem i just detta faktum, att vi bara har en planet och de resurser den kan ge. Vi kan inte bygga en framtid på att tömma skafferiet. Jag känner mig för egen del säker på att vi påverkar jordens klimat med våra utsläpp och att vi måste minska våra utsläpp för att hejda utvecklingen. Samtidigt så är jag kanske mer oroad över det sätt vi förgiftar vår miljö. Att miljontals människor tvingas flytta på grund av klimatförändringarna kommer att ställa mänskligheten inför stora utmaningar, men vad gör vi om det vi äter, dricker och andas är giftigt?

Mitt första blogginlägg är nu klart. I nästa text ska jag försöka beskriva min syn på svensk energipolitik förr, nu och en alternativ väg att gå.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela