Finns oberoende forskning längre?
Jag vill fortsätta mitt resonemang om det som jag vill kalla för ett systemfel. Jag har redan påpekat det oroväckande med att lydnadskulturen odlas i offentlig verksamhet och den pågående bolagiseringen av vår offentliga sektor. Det passar såklart politiker att ha lydiga tjänstemän under sig men en av effekterna blir att tystnaden breder ut sig. För om det inte passar så kan du alltid få sparken. Bolagiseringen har den effekten att transparensen minskar vilket gör det betydligt svårare att undersöka konsekvenserna av politiken. Konsekvensanalyser måste vara en naturlig del i utvecklingen av offentlig sektor. Hur ska man kunna göra rätt om det inte går att kontrollera vad som händer? Bolagiseringen förskjuter dessutom uppmärksamheten från kärnverksamheten till den ekonomiska sifferlekens värld. Det blir viktigare med färgen på siffrorna än hur verksamheten fungerar. Men tyvärr slutar inte systemfelet här.
När jag läste på universitetet i Lund fick jag lära mig vikten av att forskning var objektiv och oberoende. Forskning som inte är det skall alltid betraktas med skepsis. Anledningen är att det förligger en stor risk att resultatet är tillrättalagt eller till och med en ren bluff. Nu har jag i sex år källkritiskt granskat påståenden omkring vindkraft. Jag har sett hur vetenskap möter vetenskap på myndigheter och hur det alltid utfaller till vindindustrins fördel. När jag kontaktat myndigheter med till synes oberoende forskarrapporter, som motbevisar vindindustrins dito, så är reaktionen från myndigheterna att de måste lita på att företagen är ärliga i sina ansökningar. Dessutom har inte våra myndigheter inte längre någon egen kompetens för att kontrollera sanningshalten i ansökningarna, allt bygger på förtroende mellan myndigheter och företagen. I sex år har jag läst rapport efter rapport som beställts från olika konsulter åt vindindustrin. Min far har alltid sagt följ pengarna! Ingen kan väl ifrågasätta det tveksamma i att tro på köpta dokument? Vem betalar och vilken klok människa skulle välja att bita den handen som föder dem?
Tidigare i bloggen beskrev jag hur det tydliga industriperspektiv som driver Energimyndigheten blev en del av deras verksamhet. Energimyndigheten har en ganska stor kappsäck guldpengar avsatt till forskning kring vindkraft. Vindindustrin bedriver såklart egen forskning och Energimyndigheten hjälper dem gärna. Energimyndigheten vänder sig dessutom till våra Universitet för att få forskares stöd. Eftersom att jag anser att Energimyndigheten knappast är en objektiv myndighet, så ser jag problem med att de får skaffa sig en seriös fasad genom att ge forskaranslag till våra Universitet. De professorer jag främst reagerat på är Lennart Söder och Staffan Laestadius vid KTH. Deras syn på vindkraft är otroligt enahanda och ur mitt perspektiv så är deras forskning tveksam, då de arbetat på uppdrag av Energimyndigheten. Är den verkligen objektiv eller oberoende? Om vi skulle väga dessa professorers ord i vågskål med Kungliga Vetenskapsakademins energiutskotts 13 ledamöters i fråga om vindkraft, vilka borde väga tyngst? Finns oberoende forskning längre, är den objektiv, eller är dagens forskning endast köpta partsinlagor? Det här problemet är inte en vindkraftsfråga utan en samhällsfråga. Hur ska politikerna kunna göra något bra om de tillåts att köpa "seriös" forskning som visar på deras egen politiks förträfflighet och korrumperar åsikterna med sina bländverk. Hur ska det gå när så kallade seriösa forskare tillåts köpas som propagandverktyg åt industrin och/eller politiken?
Vad är en politiker? Jag anser att det är en samhällsmedborgare som vilken annan men som är intresserad av politik och samhällsfrågor. En person som valt att aktivt delta i arbetet med att utveckla samhället på ett eller annat sätt. Egentligen anser jag att det valet borde högaktas mer, för det är inte lätt att vara politiker. Men det finns inga skäl att sätta en politiker på en piedestal för de är vanliga människor, varken mer eller mindre kompetenta än befolkningen generellt. På senare år har vi vid flera tillfällen sett partipiskor vina i olika frågor. I våra politiska partier är lydnad och tystnad en självklar överlevnadsstrategi om du vill göra karriär. Om du är för fritänkande kommer du ingen vart! Jag roade mig med att kolla medlemstalen för de politiska partierna. Riksdagspartierna har ungefär 250.000 medlemmar och på dessa fördelas de över 40.000 politiska uppdrag vi har i Sverige. Ser vi på lärarfrågan så beskrivs ofta problemet med att yrkets status är så lågt att det är svårt att få rätt personer att söka till lärarutbildningen. Det är så illa att det till och med är svårt att få tillräckligt många att ansöka. Med sjunkande medlemstal i våra politiska partier och ett ökat politikerförakt i landet så vill jag påstå att det är ett problem som gäller även för politiken i Sverige.
Jag är så nördig att jag har på TV:n, eller kollar på datorn, när det är debatt i Rosenbads plenisal, partistämmor eller sändningar från andra samhällsforum. Jag har sett på nyheter, dokumentärer och debattprogram. Allt för att jag är intresserad och vill lära mig mer, förstå vad som händer! Men jag kan inte vara ensam om det för jag vet, efter några års samhällsdebatt, att det finns många som är kunniga och pålästa. Inte så konstigt med tanke på att vi aldrig haft så högutbildad befolkning som idag. När vi allt oftare står främmande inför den verklighetsbild våra politiker målar upp, i sina mer eller mindre fantasifulla uttalanden, eller deras bidrag i en växande djungel av politiska begrepp utan substans. När en politikers främsta egenskap blivit förmågan att istället för att svara på en fråga lyckas överföra ansvaret på någon annan eller vinna billiga politiska poäng. Hur ska de då vinna vårt förtroende, sin legitimitet? Det lockar inte till politiskt engagemang när man ser den pajkastning och oseriösa politiska debatt som råder i Riksdagen. Jag har ägnat mig åt att kontrollera påståenden jag funnit underliga och ologiska i massor av sammanhang i en mängd år nu. Det är deprimerande, för det är fritt fram att ljuga, i alla fall om du är i politisk debatt. Varenda debatt jag följt från Rosenbad har innehållit både kraftiga överdrifter och rena lögner.
Om vi medborgare inte reagerar och ställer högre krav på våra politiker så ser jag inte ljust på framtiden. Vi kan inte överlåta ansvaret för vår framtid på de svenska politikerna eller på marknaden, och det lönar knappast på att hoppas på högre makt. I en demokrati ska media vara en balanserande kraft, en kraft som ska kunna förhindra mycket av det jag ser som korruption av den svenska demokratin. Jag avskyr att känna det som att en politiker ser sig som för mer bara för att han/hon är just det. Om våra politiker inte respekterar sina väljare nog så mycket, så kan de heller inte förvänta sig annat än ett ökat politikerförakt. Medias uppgift är att låta makten få stå till svars för sitt agerande i olika frågor. När media inte tar sin roll på allvar och journalister är för dåligt pålästa eller för rädda att ställa rätt frågor så hotas demokratin. När staten ser på folket som kunder i alla avseenden, inte medborgare, så är det dags att vi använder vår konsumentmakt. Ska vi bojkotta staten nästa år och bara rösta på kommunerna, eller vad? Vad krävs för att politiken ska bli annat än en dålig fars?