Politiken hämmar landsbygdens utveckling!
Efter Aktuellts debatt mellan Henrik från FSL och Svante SNF så var jag inblandad ett långt meningsutbyte mellan motståndare till den storskaliga vindkraften och de som tycker det är rätt politik. För det handlar om poltik. Våra politiker har satsat i stort sett alla resurser på det "tredje benet", det är i stort sett hela vår klimatåtgärd. Vårt bidrag i kampen mot växthuseffekten.
Att påstå att elmarknaden är avreglerad är fel, den är behäftad med mängder av politiska styrmedel både nationellt och intenationellt, ofta i form av skatter eller subventioner. Elcertifikatsssystemet är ett sådant styrmedel som tillsammans med politiska mål ska föra landet i en viss riktning. När det "tredje benet" lanserades så var det för att ställa om Sverige från fossil energi till förnybar. Energimyndighetens starstades för att främst främja utbyggnaden av den förnybara elproduktionen. Målet angavs till ungefär 30 TWh ny förnybar energiproduktion kommande 20-års period. Men samtidigt fick vindkraft en egen gräddfil, med i stort sett samma mål (30TWh) som hela det "tredje benet" och under samma tidsperiod. Det finns ingen logik i Alliansens politik i energisektorn. Svensk elproduktion som varit utsläppsfri över 25 år nu behöver inte byggas ut och vi använder inte fossil energi för elproduktion, annat än i nödfall.
Elcertifikatsssystemet är ur ett klimatperspektiv meningslöst. Svensk elproduktion, de 3% av elproduktionen som är fossil, står för 5% av Sveriges koldioxidutsläpp. Det är detta våra klimatkämpar vill lägga hela Sveriges klimatresurser på då de försvarar den storskaliga vindkraften. Bygger vi vindkraft så kanske de kan dölja de 95% av utsläppen våra politiker inte satsar något alls på. Sedan Greenpeace, vid tiden för Tjernobylkatastrofen, behövde en annan propagandasymbol än Isbjörnar så valet föll på Vindkraft och sedan dess är det miljövännernas rondellhund. Jag har inget mot vindkraft som energislag, men vindkraft är bara ett av många energislag och den är dyr. Vindkraft har sina miljöproblem, det har all elproduktion, och de måste vägas mot vilka miljövinster en utbyggnad kan ge. Bara subventionerna till elcertifikatssystemet, från våra elräkningar, kommer uppgå till minst ett par hundra miljarder de kommande 15 åren och elnätsutbyggnaden minst 60 miljarder nästa decennium.
Mindre än 5 TWh, total produktion 170 TWh, av Sveriges el produceras med fossila energikällor och för att bli av med dessa så vill vindkraftsvännerna bygga ny elproduktion för hundratals miljarder. Jag anser att vi kan åstadkomma massor om vi, istället för meningslös storskalig vindkraft, satsade alla pengar i elcertifikatssystemet på Negawatt eller om man så vill energibesparing och energieffektivisering. I länder som Tyskland, Danmark och Spanien är el en plånboksfråga i dagsläget. Ser vi på deras elpriser, ca. 2.60 per kWh, så är orsaken till att deras elpriser är högre än våra p.g.a kostnaden för subventioner till den "gröna" energiutbyggnaden. Vad är kostnaden för att spara in de 5 TWh el som produceras med fossil kraft i Sverige? Ska vi i Sverige också göra el till en större plånboksfråga än den redan är?
Det finns flera aspekter kring vindkraftsutbyggnaden som gör mig lite konfunderad. Jag menar att om vi i klimatpaniken väljer att bortse från att vi faktiskt bor på en planet med begränsade resurser, en jord att leva på, så kan vi skapa en miljökatastrof i vår iver att begränsa våra klimatutsläpp. Vi måste inte bara göra något i klimatfrågan, vi måste samtidigt göra rätt om det ska få någon effekt samtidigt som vi värnar om miljön. Jag har svårt att se hur storskalig vindkraft, ur ett miljöperspektiv, kan få plats i Sveriges arbete med att sänka svenska kodioxidutsläpp. Den lokala miljöpåverkan har fått stora delar av landsbygdsbefolkningen på krigsstigen. I varenda lokalblaska landet runt finns kritiska insändare att läsa. Tillräckligt många som drabbats vittnar om konsekvenserna av vindkraft i deras närhet, det får folk att reagera på hot om vindindustri i deras närhet. Vi kan lögnerna om buller, att värdena inte sänks på våra fastigheter och att vindkraft är "grön energi". Vi kan lögnerna, men tror inte på dem.
Jag såg på nyheterna igår och där visades en tynande landsbygd. Det talas om utflyttning, nedlagda affärer, skolor, vårdinrättningar och bensinstationer m.m. Vi hör om dålig telefontäckning, dåligt internet och nedläggning av offentlig service. Bönder går under och folk flyttar till stan. Men det är bara en del av sanningen. Jag ser i landsbygdsbefolkningen entreprenörer, innovatörer och nytänkare. Många är nyutflyttade stadsbor, andra återvändare, med jobb i stan och ofta med en sidoverksamhet hemma. Det finns en kreativitet jag sällan såg då jag bodde i Malmö. Sveriges politiker verkar inte förstå det och därför är deras landsbygdspolitik inte utvecklande utan snarare hämmande.
Decentralisera elproduktionen, gör befolkningen oberoende av elnät för att få energi i sina bostäder. Infrastrukturvinsterna skulle bli enorma vi skulle slippa stora delar av de problem vi sett efter stormar, senast stormen Simone. Energieffektivisera industrin, enligt en rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin är det möjligt att halvera deras energiförbrukning till år 2050. Kontentan av det jag påstår är att vi inte ska slösa resurser på att bygga mer elproduktion, vi har redan ett stort produktionsöverskott, utan fokusera oss på att lära oss att leva med mindre energiåtgång. Negawatt är den enda "gröna energin"!
Jag är besviken på främst MP, V och C för att de svikit landsbygden. Jag tror att de vill väl, men jag ser inte vi får gehör hos dem som säger sig stå på vår sida. Verkligheten för landsbygden ser vi nästan dagligen på nyheterna och jag undrar hur framtiden för oss ser ut? Vi är utlämnade till en avreglerad och globaliserad marknad där reglerna motverkar vår utveckling. Vi på landsbygden dukar under i den marknadsmässiga modell Sverige, och världen, tagit för självklar. De marknadskrafter som verkar för att utveckla landsbygden är försumbara jämfört med de som vill utnyttja landsbygden. Våra politiker måste ta sitt ansvar, de har fått vårt förtroende i allmänna val och de är skyldiga att värna demokratin. Om landsbygden ska kunna utvecklas så måste våra politiker använda sig av de verktyg de har att tillgå, reglering och skatter. Är de inte beredda till det så förstår jag inte var deras plats i samhället är?