Tellus - initiativ för hållbarhet!
Jag har i många år haft stort intresse för alternativa energilösningar, men nu har jag kommit till en punkt då jag vill släppa sargen och testa idéerna praktiskt istället. Det är bara att inse att idéer som är billiga, sm bara gynnar gemene man, inte alltid får den uppmärksamhet de förtjänar. Jag vill starta en redaktion som är inriktad på resurs och energifrågor, den ska vara kopplad till ett deltagarforum där vi vanliga människor är i fokus.
Redaktionen är opolitisk och är mer inriktad på att finna praktiska samt ekonomiska lösningar på hur vi ska kunna minska vårat energibehov och hur vi kan producera vår egen energi. I grunden så bygger idén på tanken att ju fler vi är desto mer kan vi göra. Om vi är en stor grupp är det lättare att skaffa information, anlita intressanta skribenter, testa produkter, hitta billiga och bra leverantörer, samordna inköp osv. Jag är innerligt trött på att den politiska förlamningen i klimat- och miljöfrågan. Jag känner mig bortglömd i alla fina tal om klimat och miljö. Nu är det dags att föra över en större del av debatten på hur en hållbar lösning kan se ut. Vi ska göra det mer konkret och praktiskt istället för att snacka! Hitta lösningar som verkligen gynnar folket. Frågorna är: "hur gör vi för att i framtiden kunna leva mer hållbart, för en lägre kostnad och utan att sänka vår levnadstandard"? Är en "grön" omställning nödvändigvis förknippat med högre kostnader för oss medborgare eller finns det andra alternativ?
Jag tror att vi i framtiden måste bli mycket effektivare i vår energianvändning, vår konsumtion förbrukar resurser som är ändliga och de kommer ta slut om vi inte tänker om. En stor del av vår energiförbrukning, våra levnadskostnader, går åt för uppvärmning av bostäder, till varmvatten samt för våra transporter. Hur kan vi minska dessa kostnader utan stora resurs och kapitalinvesteringar? Det finns massor av mer eller mindre "geniala" lösningar på internet, men vilka fungerar? Jag är intresserad av enkla lösningar som gör det skäligare att leva, är lätta att sköta och bidrar till ett hållbart samhälle. Nya högteknologiska miljöprodukter tenderar att kosta förmögenheter och kan ofta ifrågasättas som miljövänliga alternativ.
Jag vill skapa ett forum, baserat på facebook, där vi letar efter och testar olika intressanta alternativ för hur vi ska kunna bo smartare. Med hjälp av varandra och genom "crowdfunding" kan vi, för en liten summa var, skaffa kunskapen om vilka alternativ som fungerar samt hur vi går till väga för att skaffa dem. Vi kommer dessutom att göra egna tester av intressanta produkter eller nya idéer och sedan utvärdera dem. Vi bygger samtidigt en kontaktbas, ett nätverk, med massor av olika kompetenser där nya idéer kommer växa fram. För att se om intresset för ett sådant forum finns så har jag valt att använda en nätbaserad tjänst som erbjuds av Fundedbyme.com.
"Crowdfunding" känns kanske som ett nytt och ovant begrepp men det är faktiskt en gammal företeelse. Det mest klassiska exemplet är Frihetsgudinnan i New York som byggdes med hjälp av 125.000 "backare" från Frankrike, som en gåva till det Amerikanska folket. I det fallet är det nog svårt att se vad "backarna" fick tillbaka för sitt stöd. Men det visar att om vi är många så kan göra mycket med en liten insats var. Syftet med vårt "crowdfundingprojekt" är mycket mer tydligt och tanken är att vi ska få något i utbyte för vårt deltagande.
Mitt första mål är nå minst 200 deltagare, för att det ska kännas lönt att starta redaktionen. De som är intresserade kan då gå in på Fundedbyme.com och ge sitt stöd, 100 kr/år, till redaktionen. Allt administreras av Fundedbyme.com via Paypal. Redaktionen får inga pengar före det att målet om 200 deltagare är nått. De som vill delta måste därför reservera 100 kronor på sitt Paypalkonto, för när målet 200 deltagare uppnås så kommer pengarna att dras från kontot automatiskt. Om målet om minst 200 deltagare nås inom 30 dagar från det att kampanjen börjar så startas redaktionen den 1 Januari 2014. En större grupp kan göra mer, vilket gör det till redaktionens och deltagarnas gemensamma intresse att få gruppen att växa.
För att redaktionen inte ska svälla och tappa det "lilla" perspektivet så kommer redaktionens budget inte att överstiga halv miljon per år. Om antalet deltagare i gruppen passerar 5000 så kommer därför det blivande kapitalöverskottet att användas som investering i intressanta forskningsprojekt, för att stödja innovatörer, till studentstipendier samt till att bygga dyrare projekt som deltagarna röstat fram. Ett visst deltagaransvar kommer givetvis finnas, men ju fler vi blir desto mer självspelande och dynamisk blir gruppen.
Idén bygger på att utnyttja en del av de drivkrafter som satts i rullning via sociala medier under de senaste åren. I vissa fall har dessa krafter störtat regimer. I vårt fall handlar det i stället om hur vi praktiskt ska gå till väga, som privatpersoner, för att bo billigare och ändå bidra med en "grön" omställning. Ju större gruppen blir desto större blir genomslagskraften på vårt bidrag i den omställningen. Därför ligger det både i deltagarnas och redaktionens intresse att deltagarantalet växer sig stort.
Som grupp kan vi gå samman för att beställa en större order av en produkt och på så sätt kraftigt reducera våra kostnader. Första projektet planeras bli att bygga en egen solfångare genom att beställa lösa solceller på nätet. Är det svårt och/eller lönsamt som alternativ? Gemensamt kan vi reda ut vilket vi tror är bästa sättet att bygga den på? Lyckade testprodukter ska sedan lottas ut inom gruppen. Allt ska dokumenteras noga, ritningar och instruktioner för tillvägagångssätt måste finnas, för att vi alla ska kunna kopiera konceptet om man så vill. Samtidigt kan vi passa på att uppdatera oss om var solindustrin står idag, jämföra priser, kolla upp leverantörer och se på prognoser för framtiden.
Tillsammans kan vi till och med finansiera lite dyrare projektidéer. Gruppen skulle kunna stötta, via "crowdfunding", små nya innovatörer med kloka idéer utan eget kapital. Innovatörer jobbar alltid i uppförsbacke, men är gruppen stor kan den gemensamt bidra med mycket. På så vis kan vi bidra med små personliga insatser för ett större ändamål. Som sagt så finns det många alternativ, men vem tjänar på dem? Vem tjänar på att göra det billigare för oss att leva?
Redaktionen kommer arbeta i samklang med forumet, arbeta med att leta spännande projekt att testa, intressanta innovatörer för småskaliga lösningar samt göra pris och kostnads jämförelser. Redaktionen ska jobba för småskalighet och för att befolkningen ska få fler alternativ i sin strävan att minska sin påverkan på miljön, småskaligt är i fokus. Vi kommer arbeta i en sluten grupp, men det forumet kommer fram till i sitt arbete ska publiceras öppet och vara till nytta för alla. Tillsammans kan vi påverka!
Jimmie lindberg
Skribent och debattör i samhällsfrågor sedan år 2005.
Natur- och kultur/samhällsgeograf (sammanlagt 3,5 år på Geografiska instutitionen) samt Statsvetare vid Lunds Universitet.